Díszhordók, pálinkás hordók

Készülnek akácból, tölgyből, de az igazi szederfából készül. Díszítésként faragást, gravírozást használunk. Hordótalppal és fa csappal válik igazán könnyen használhatóvá a mindennapokban is.

 

 

Magyar hordó

 

 

 

 

Gönci hordó

A gönci hordó egy tokaji hordótípus, nevét a tokaji borvidéken található Göncz községről kapta. A város rendkívül fontos szerepet töltött be a tokaj-hegyaljai borok kereskedelmében, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 136,6 literes ún. gönci hordó mértékegységgé vált. A hordó hagyományosan zempléni tölgyfából készült, az első időkben még fa abroncsozással, majd a XIX. század első éveitől kezdve jelentek meg a vasabroncsok, melyek a század végére gyakorlatilag egyeduralkodóvá váltak. A többi magyar hordónál hosszúkásabb és keskenyebb a gönci, mivel a - főként távoli piacokra igyekvő, öszvérvontatású - szekerek rossz, meredek utakon közlekedtek, így a jobb helykihasználás és a biztonságos szállítás miatt lett egyeduralkodó ez a hordótípus, amelyből általában 4 fért pontosan a szekérderékba.A hordó az aszúborok készítésekor is fontos szerepet játszott: az aszú annyi puttonyos volt, ahány puttony töppedt szőlőszem került egy gönci hordó alapborba. A mai szemmel furcsának tűnő méret magyarázata, hogy a XIX. század közepéig az úgynevezett budai icce (848 milliliter) volt a legelterjedtebb bormérő egység - egy gönci hordó pedig 160 budai icce.

Hordók

 

Használt hordók

Használt 2, 3 és 5éves Barrique hordókat ajánlunk vörösbor tárolásra 20 és 30 ezer forint között.

Jelenleg készlethiány!

 

Barrique hordó

A barrique (ejtsd: barrik) borászati eljárás Franciaországból terjedt el. A barrique hordó tölgyfából készül, űrtartalma kb. 225 liter. Az elkészült fahordót nem „avatják be”, a betöltött bor a hordó fájának anyagait kioldja, emiatt a bor illat- és ízvilága gazdagabbá válik. Általában 9-24 hónapig érlelik benne a vörösborokat. Fehérborokat ritkábban készítenek barrikolással, ezeket maximum 4-6 hónapig érlelik. A kioldható koncentráció függ a barrique hordó korától: a hordókat nem használják 2-3 évnél hosszabb ideig, mert ennél hosszabb idő elteltével jelentősen csökken az aromaátadó hatásuk.

Alkategóriák